Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τεχνική Ολυμπιακή, Κ. Στέγγος - Ότι ανεβαίνει γρήγορα πέφτει γρηγορότερα!

Print Friendly and PDF
Tέσσερις δεκαετίες δραστηριοποιείται στην κατασκευαστική αγορά ο κ. Kωνσταντίνος Στέγγος, αλλά απέκτησε ελάχιστους συμμάχους.




 O εκρηκτικός χαρακτήρας του και το γεγονός ότι συνοδεύεται σχεδόν πάντα από τον δικηγόρο του θεωρούνται μια από τις αιτίες για τις οποίες βρισκόταν διαρκώς στην περίμετρο, αλλά όχι στον πυρήνα, του μπλοκ με τους ισχυρούς κατασκευαστές. Πρώην δημόσιος υπάλληλος ξεκίνησε από την Πάτρα, αντιμετώπισε προβλήματα στη δεκαετία του ’70 και τελικώς πήρε το αίμα του πίσω εκμεταλλευόμενος, με ταχυδακτυλουργικές μεθόδους, τη χρηματιστηριακή παράκρουση της περιόδου 1999 - 2001.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο κ. Κων/νος Στέγγος φάνηκε να βρίσκεται μπροστά από τον κλάδο, προχωρώντας σε ιδιαίτερα έξυπνους χειρισμούς. 

Κατά τη δεκαετία του 1990, για παράδειγμα, ήταν ο μόνος κατασκευαστής που διέθετε δύο πτυχία της μεγάλης (όγδοης τότε) τάξηςτην Τεχνική Ολυμπιακή και τον Μοχλό. Τι σήμαινε αυτό; Ο νόμος απαιτούσε, όταν ένα έργο υπερβαίνει σε αξία ένα σχετικά μικρό ποσό, αυτό να διεκδικείται από κοινοπραξία δύο εταιρειών, προκειμένου να είναι ασφαλέστερη η υλοποίησή του. Ενώ, λοιπόν, οι άλλοι κατασκευαστές έπρεπε κάθε φορά να διαπραγματεύονται μεταξύ τους για το αν και σε ποια έργα θα «κατέβουν μαζί», χάνοντας χρόνο και ευελιξία, ο κ. Κων/νος Στέγγος είχε τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα...

1994
Εισαγωγή της Τεχνικής Ολυμπιακής Α.Ε. και της Μοχλός Α.Ε. στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Εκδίδονται 1.500.000 νέες μετοχές (ονομαστικής αξίας 250 δρχ) με τιμή εισαγωγής 1500 δρχ (4,4 ευρώ) και έτσι επί συνόλου 5.500.000 μετοχών ο κύριος Στέγγος έχει ποσοστό 72,72% στην εταιρία.
Αντλήθηκε ποσό ύψους 2,250 δις δρχ (6,6 εκατομ. ευρώ)

1999
Ίδρυση στις Η.Π.Α της εταιρίας συμμετοχών Technical Olympic U.S.A. Inc. και εξαγορά της εισηγμένης στον NASDAQ αμερικανικής εταιρίας homebuilding Newmark Homes Corp.

13 Δεκεμβρίου 1999
Στον όμιλο των εταιριών «Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ» και «Μοχλός ΑΕ», περνάει το συγκρότημα του «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική με την επωνυμία ΑΕ Ξενοδοχειακή Τουριστική Γεωργική «Η ΠΟΤΙΔΑΙΑ». Η σχετική απόφαση ανακοινώθηκε από την Εθνική Τράπεζα και την ΕΤΒΑ που ανακήρυξαν τον παραπάνω όμιλο πλειοδότη για την απόκτηση των μετοχών του συγκροτήματος.
Μετά την απόφαση αυτή η ΕΤΕΒΑ, ως σύμβουλος πώλησης, θα καλέσει τον όμιλο των εταιριών «Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ» και «Μοχλός ΑΕ» που πλειοδότησε στο διαγωνισμό, για την υπογραφή της σύμβασης πώλησης των μετοχών η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Η τεράστια αύξηση κεφαλαίου των 111 δισ. παλαιών ελληνικών δραχμών (320 εκατ. ευρώ - η δεύτερη στην ιστορία του Χ.Α. ύστερα από αυτήν της Εθνικής Τράπεζας για την εξαγορά της Finansbank) αποτέλεσε μία ακόμη περίπτωση όπου φάνηκε η ιδιαιτερότητα της σκέψης του επιχειρηματία. 
Την εποχή εκείνη οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι προσπαθούσαν να συμμαχήσουν με τις ισχυρές τράπεζες. Τα ολυμπιακά έργα βρίσκονταν προ των πυλών και ένα από τα κενά που απέμεναν ήταν αυτό της χρηματοδότησης. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, υπήρξαν και περιπτώσεις συμμαχιών μεταξύ κατασκευαστικών εταιρειών και τραπεζών, με τις τελευταίες να αποκτούν μειοψηφικά ποσοστά στις πρώτες. 
Τότε λοιπόν, η Τεχνική Ολυμπιακή -αφού είχε ενδιάμεσα εξαγοράσει τον συγγενικό Μοχλό- ανήγγειλε την αύξηση-μαμούθ των 111 δισ. δραχμών, πιάνοντας τις χρηματιστηριακές αρχές στον ύπνο (μετά την αύξηση αυτή τέθηκαν περιορισμοί από το Δ.Σ. του Χ.Α.). 

Μετοχική σύνθεση το Μάρτιο του 2001
Ο κ. Κων/νος Στέγγος, λοιπόν, «ξεφόρτωσε» στην αγορά μεγάλο ποσοστό των μετοχών του εκμεταλλευόμενος την «τρέλα» και τις απίστευτες αποτιμήσεις της μετοχής και με τα κεφάλαια που συγκέντρωσε κάλυψε τη δική του συμμετοχή στην τεράστια αυτή έκδοση. Όσο για τα υπόλοιπα κεφάλαια, η τιμή διάθεσης ήταν τόσο χαμηλότερη από την (τότε) τρέχουσα τιμή, ώστε το ποσοστό κάλυψης τελικά να φτάσει στο 100%. 

Μέσα, λοιπόν, από μια τέτοια κίνηση η Τεχνική Ολυμπιακή όχι μόνο αύξησε τη διαπραγματευτική ισχύ της απέναντι στις τράπεζες, αλλά προχώρησε και στο επόμενο βήμα-έκπληξη: αντί να εξαγοράσει άλλες «φούσκες» από τη Σοφοκλέους, όπως έκαναν πολλοί άλλοι επιχειρηματίες του κλάδου, μέσα από δύο εξαγορές έγινε μία από τις δέκα μεγαλύτερες δυνάμεις στις ΗΠΑ στον χώρο του home building (!) και η θυγατρική της TOUSA διαπραγματευόταν στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου, το NYSE! Και όλα αυτά αγοράζοντας εταιρείες με μονοψήφιο P/E, όταν στη Σοφοκλέους η τελευταία «φούσκα» διαπραγματευόταν με αντίστοιχο δείκτη από 300 και πάνω...

Μετοχική σύνθεση το Δεκέμβριο του 2003



2000
Εξαγοράτης αμερικανικής εταιρίας Homebuilding Engle Homes Inc., εισηγμένης στο χρηματιστήριο NASDAQ, από την Technical Olympic U.S.A.


2002
Συγχώνευση της Engle Homes Inc. με την Newmark Homes Corp., και αλλαγή του ονόματός της σε TOUSA. Ακολούθως η TOUSA εισάγέται στο NASDAQ της Νέας Υόρκης.
Διατίθενται 27,8 δις δραχμές για την εξαγορά του 80% της Newmark Homes Corp

Οταν η Τεχνική Ολυμπιακή εξαγόραζε τον Δεκέμβριο του 1999 τη Newmark Homes και λίγους μήνες αργότερα (Νοέμβριος 2000) την Engle Holdings λίγοι ήταν εκείνοι που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους. Η συγχώνευση των δύο αυτών εταιρειών το 2002 και η δημιουργία της σημερινής TOUSA, ανέδειξε την Τεχνική Ολυμπιακή σε έναν από τους 10 κορυφαίους ομίλους του κλάδου στις ΗΠΑ. Μοιραία η εταιρεία της οικογένειας Στέγγου έσπευσε να περιορίσει σταδιακά τα εν Ελλάδι συμφέροντά της (με την εξαίρεση ίσως του διαβόητου Πόρτο Καρράς), κυρίως σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση δημοσίων έργων (μέσω της Μοχλός). Η εξέλιξη αυτή έγινε ακόμα πιο εμφανής αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλωστε το 80-90% των εσόδων και κερδών του ομίλου προερχόταν από τις ΗΠΑ.



ΟΙ «ΤΡΕΛΕΣ» ΤΟΥ 1999 ΚΑΙ ΤΑ... ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ

Λένε ότι το χρήμα δεν είναι καλό σε κανέναν άνθρωπο να έρχεται απότομα και στην περίπτωση του κ. Στέγγου η συγκυρία τον βρήκε το 1998 να έχει δύο εισηγμένες στη Σοφοκλέους, αξίας κάποιων δεκάδων εκατ. ευρώ, και λίγα χρόνια αργότερα να φιγουράρει ανάμεσα στους ισχυρούς επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας! 

Κάτι λοιπόν η απότομη άνοδος, κάτι οι συνθήκες της χρηματιστηριακής τρέλας της διετίας 1999 - 2000 οδήγησαν τον όμιλο σε αρκετές κινήσεις που δύσκολα αντέχουν την κριτική! 
Αναπτύχθηκαν, για παράδειγμα, σχέσεις συνεργασίας με την περιβόητη Laidlaw, στελέχη της οποίας θα απασχολούσαν μελλοντικά τη Δικαιοσύνη σχετικά με υποθέσεις χρηματιστηριακών σκανδάλων... 
Μία εκ των κοινών δραστηριοτήτων τους ήταν η συμφωνία για εξαγορά της εισηγμένης τότε εταιρείας Ηλέκτρα(σημερινή ΣΙΕΝΣ), έναντι ενός υπέρογκου ποσού. Η υπόθεση εξελίχτηκε σε φιάσκο, καθώς τελικά ο μόνος που κατέβαλε χρήματα ήταν η Τεχνική Ολυμπιακή
Τελικά, ο όμιλος του κ. Στέγγου στην υπόθεση αυτή «έπεσε από την Ακρόπολη χωρίς να πάθει τίποτε», καθώς κατάφερε να πάρει τα λεφτά του πίσω, πουλώντας τη συγκεκριμένη συμμετοχή στην Τράπεζα Πειραιώς καιαφήνοντας εκεί... «τον μουντζούρη»! 

Κάτι τέτοιο όμως δεν επαναλήφθηκε και στην περίπτωση τηςΑΕΜΕΤ. Μία άλλη λοιπόν αποτυχημένη κίνηση ήταν η εξαγορά από τον κ. Κ. Στέγγο και από τον επιχειρηματία κ. Ι. Σ. Βαρδινογιάννη (σήμερα βασικότερος μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΚ) του 51% της ΑΛΚΑΡ, των αδελφών κ. Γιάννη και Βασίλη Στεφανή. Το ποσό της εξαγοράς ήταν υπέρογκο, αν αναλογιστεί κάποιος ότι το μόνο ουσιαστικό περιουσιακό στοιχείο της ΑΛΚΑΡ ήταν μόλις το μειοψηφικό ποσοστό στα Ιχθυοτροφεία Σελόντα. 
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η ΑΛΚΑΡ δεν κατάφερε ποτέ να επανέλθει στο χρηματιστήριο. Τελικά, η συνεργασία των κ. Κ. Στέγγου - Ι. Σ. Βαρδινογιάννη διακόπηκε (ο δεύτερος πούλησε τη συμμετοχή του στον πρώτο) και μόνοι ωφελημένοι της υπόθεσης υπήρξαν οι αδελφοί Στεφανή καιενδεχομένως οι «οργανωμένοι μέτοχοι μειοψηφίας», που και αυτοί πούλησαν στον κ. Στέγγο. 

Πέραν όλων αυτών, το όνομα του κ. Κ. Στέγγου ενεπλάκη και στην «υπόθεση Κονταλέξη» και συμπεριλήφθηκε στα ονόματα των επιχειρηματιών που επί χρόνια απασχόλησαν τις δικαστικές αρχές για υποθέσεις χρηματιστηριακών σκανδάλων και χειραγώγησης μετοχών (τελικά, ο κ. Στέγγος απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες). 

Το μεγαλύτερο, ωστόσο, λάθος του ομίλου ήταν να μετατοπίσει δραματικά το κέντρο βάρους του και να εμπλακεί ταυτόχρονα σε πολλές νέες δραστηριότητες, χωρίς όμως να διαθέτει την απαιτούμενη πείρα και τεχνογνωσία. 

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ευνοήθηκε αρχικά από τη φούσκα των ακινήτων, αλλά (όπως και πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες) δεν προέβλεψε αποτελεσματικά τους κινδύνους, με συνέπεια η θυγατρική TOUSA να «πάει άπατη» μετά την κάθετη υποχώρηση των τιμών στα ακίνητα. 
Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία δεν θορυβήθηκε από την τρελή άνοδο των τιμών των ακινήτων και συνέχισε να αγοράζει γη και «δικαιώματα γης» μέσα φυσικά από τραπεζικό δανεισμό. Έτσι, το σκάσιμο της «φούσκας» τη βρήκε εκτεθειμένη σε μεγάλο δανεισμό, σε μία περίοδο όπου τα επιτόκια είχαν αυξηθεί, η ζήτηση για ακίνητα ήταν πολύ χαμηλή και οι τιμές τους ακολουθούσαν πορεία ελεύθερης πτώσης... 
Σήμερα, ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι αμφιβάλλουν για το κατά πόσον οι μέτοχοι της Τεχνικής Ολυμπιακής θα λάβουν τελικά έστω και ένα ευρώ από τη θυγατρική τους στις ΗΠΑ. 

Όσον αφορά στο Πόρτο Καρράς, ο όμιλος έχει μπει στη δίνη μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων και τεράστιων ταμειακών εκροών, που μέχρι σήμερα έχουν αποφέρει μόνο κάποια «ψιχία». Και δεν αναμένεται ίσως τίποτε περισσότερο, εκτός και αν επιτραπεί η ήπια δόμηση της περιοχής. Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει και φήμες για πώληση του Πόρτο Καρράς, χωρίς ωστόσο να έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα στην πράξη. 

Μέτριες ήταν οι επιδόσεις και σε άλλα μέτωπα, παρά τα αρχικά φιλόδοξα σχέδια. Στην ενέργεια, για παράδειγμα, η παρουσία του ομίλου είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη (σε κάποια χρονική περίοδο η ΑΕΜΕΤ προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί ως «όχημα» για τις ενεργειακές δραστηριότητες της Τεχνικής Ολυμπιακής). 

Σε ό,τι, δε, αφορά την κατασκευαστική δραστηριότητα, η θυγατρική Μοχλός διέκοψε την παραγωγή σκυροδέματος, απέτυχε να διεισδύσει στον χώρο των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, ενώ ο μεγαλύτερος πελάτης κατά τα τελευταία χρόνια ήταν η συγγενής Πόρτο Καρράς.  

2004
Επιτυχημένη ολοκλήρωση σύμφωνα με το σχεδιασμό της Α’ φάσης του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, ύψους € 150 εκατ. περίπου στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς.

Μεταφορά της διαπραγμάτευσης της κοινής μετοχής της θυγατρικής εταιρίας TECHNICAL OLYMPIC USA (TOUSA) από το χρηματιστήριο NASDAQ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης NYSE, όπου διαπραγματεύεται από την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2004, με το σύμβολο «ΤΟΑ».


Γρήγορη επέκταση
Πριν από τη φρενήρη πορεία της Σοφοκλέους, η Tεχνική Oλυμπιακή ήταν επικεφαλής ενός μεσαίου μεγέθους κατασκευαστικού ομίλου. Το 2004 ηγείται ενός ομίλου με ετήσια έσοδα περί τα δύο δισ. ευρώ, με δραστηριότηταστον τομέα των τουριστικών αναπτύξεων (Πόρτο Kαρράς, Mαρίνα Φλοίσβου, Συνεδριακό Kέντρο Eλληνικού), της οικιστικής ανάπτυξης (με θυγατρική στις HΠA που ανήκει στις 15 μεγαλύτερες του κλάδου). Eπιπλέον έχει επεκτείνει τα πλοκάμια του στην αγορά της Pουμανίας, σε συνεργασία με τον όμιλο Λάτση με τον οποίο συνεργάζεται στενά, και στην ελληνική αγορά ακινήτων. 
H κατασκευαστική δραστηριότητα αποτελεί ελάχιστο τμήμα των ετησίων εσόδων του Oμίλου Tεχνικής Oλυμπιακής, αφού σχεδόν το 90% προέρχεται από τις HΠA.
Πριν το 1999 ο κύριος Στέγγος λίγο είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη. Bρέθηκε «στον αφρό» κατά την περίοδο της χρηματιστηριακής ευφορίας καθώς κατάφερε να αντλήσει περί τα 450 εκατ. ευρώ από την Kεφαλαιαγορά, μέσω τηςTεχνικής Oλυμπιακής και της Mοχλός (στην οποία έχει μεταβιβαστεί η κατασκευαστική δραστηριότητα του ομίλου).

Eπειδή ακριβώς δεν είχε απασχολήσει την επικαιρότητα, θεωρήθηκε έκπληξη το γεγονός ότι κατάφερε να αποκτήσει το 2000 το Πόρτο Καρράς, με δεδομένο ότι στην αντίπαλη κοινοπραξία βρίσκονταν ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι. Kαι όμως, η Tεχνική Oλυμπιακή πλήρωσε περί τα 90 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το τουριστικό συγκρότημα που είχε περιέλθει στην Εθνική Τράπεζα. Aπό τότε άρχισε να ασχολείται με τους πολιτικούς και τις αρχές της Kεφαλαι αγοράς...



H άδεια καζίνο
Oι πολιτικοί επιχείρησαν αρχικώς να περιορίσουν τα οικονομικά οφέλη που θα αποκόμιζε ο κ. Στέγγος από το Πόρτο Kαρράς. Mια ομάδα βουλευτών του ΠAΣOK προσπάθησε το 2002 να αφαιρέσει την άδεια καζίνο που διέθετε επιχείρηση, η οποία λειτουργούσε μέσα στο Πόρτο Καρράς, με σκοπό να τη μεταφέρουν σε άλλη περιοχή της Χαλκιδικής. Eκείνη την περίοδο ήταν ο κ. Στέγγος που προχωρούσε σε ανακοινώσεις για τροπολογίες που προωθούνται εν τω μέσω της νυκτός από το υπουργείο Aνάπτυξης... Tελικώς το καζίνο έμεινε μέσα στο Πόρτο Kαρράς και –ενδεχομένως για επανόρθωση– το τουριστικό συγκρότημα επελέγη για να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής το καλοκαίρι του 2003.
Στο μεσοδιάστημα ο επιχειρηματίας είχε απασχολήσει και τις αρχές της Kεφαλαιαγοράς: είναι γνωστό το πρόστιμο για χρηματιστηριακές συναλλαγές όπου ενεπλάκη και η χρηματιστηριακή εταιρεία Kονταλέξης, αλλά και οι σχέσεις της Tεχνικής Oλυμπιακής με την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Laidlaw. H τελευταία βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες «φούσκες» της Σοφοκλέους και η δραστηριότητά της συνεχίζει να απασχολεί τις εισαγγελικές αρχές.
H διοίκηση της Tεχνικής Oλυμπιακής έχει επανειλημμένως αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη σε χρηματιστηριακά «παίγνια» και συνεχίζε να προωθεί την εισαγωγή θυγατρικών της στη Σοφοκλέους το 2004. Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2003 ανακοινώθηκε το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης μεταξύ της θυγατρικής «Σιθωνία Μπιτς Πόρτο Καρράς Α.Ε.» και της «Eνεργός Holding ΑEMEEΤ» μέσω της οποίας οι μετοχές της πρώτης θα εισαχθούν στο X.A. Στη «Σιθωνία Mπιτς» ανήκει η διαχείριση και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου «Σιθωνία» του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, καθώς και άδεια διαχείρισης και εκμετάλλευσης του εντός αυτού λειτουργούντος Καζίνο Πόρτο Καρράς.
Σε ενέργεια και ναυτιλία
Oι δραστηριότητες του Oμίλου Tεχνικής Oλυμπιακής δεν περιορίζονται στις κατασκευές και τα ακίνητα. Επεκτάθηκε και στον χώρο της ενέργειας μέσω της θυγατρικής Mελτέμι – Kαστρί, η οποία έχει εξασφαλίσει άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος περί τα 60 MW.
Το 2003 είχαν δημοσιοποιηθεί και σχέδια για επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου και στον τομέα της ναυτιλίας. Σε ενημερωτικό δελτίο της Tεχνικής Oλυμπιακής αναφερόταν σχέδιο για ενδεχόμενη επέκταση στην ποντοπόρο ναυτιλία.O υψηλός δανεισμός της θυγατρικής του ομίλου στις HΠA, της Technical Olympic USA, θεωρείται «λογικός» από τη διοίκηση της Tεχνικής Oλυμπιακής.

Το 2003 η οικογένεια Στέγγου αποφάσισε να παραχωρήσει τμήμα των μετοχών που κατείχε στην Technical Olympic USA.
Eτσι, μέσω ενός μικτού σχήματος που προέβλεπε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και διάθεση υφισταμένων μετοχώνπαραχώρησε σε θεσμικούς επενδυτές ένα μικρό τμήμα της εταιρείας. Tα κεφάλαια που αποκόμισε από τη συγκεκριμένη συναλλαγή, περί τα 80 εκατ. δολάρια, επρόκειτο –όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ομίλου– να επενδυθούν στο Πόρτο Kαρράς...

2005
Η θυγατρική του Ομίλου στις Η.Π.Α. TOUSA Inc. κατατάσσεται 85η μεταξύ των τετρακοσίων καλύτερων μεγάλων εταιρειών των Η.Π.Α. σύμφωνα με την λίστα του αμερικανικού περιοδικού Forbes “Forbes Platinum 400-the best big companies in America”


Γιώργος Στέγγος και η σύζυγος του Μαρίνα
Γιώργος Στέγγος και η σύζυγος του Μαρίνα

Το φιλόδοξο σχέδιο του κύριου Στέγγου της επέκτασης στην Αμερική είχε κωδικό «55 Δρόμοι» (Route 55) και θέλει την εταιρεία του να γίνεται μία από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες οικιστικών αναπτύξεων των ΗΠΑ σε διάστημα πέντε ετών, γι' αυτό και τα δύο πεντάρια στον τίτλο.
Έτσι προχωρεί σε σειρά εξαγορών μικρότερων εταιρειών οικιστικών αναπτύξεων της Αμερικής, όπως η Masonry Homes (με δραστηριότητα στις Πολιτείες του Μέριλαντ και της Πενσυλβανίας), η DS Ware Homes (στη Φλόριδα), και χτίζει σπίτια σε εννέα Πολιτείες της Αμερικής, κυρίως σε Φλόριδα, Τέξας, Δυτικές Πολιτείες και τη λεγόμενη Mid - Atlantic. Στο τέλος του 2004 τα έσοδα της TOUSA ξεπερνούν τα 2,1 δισ. δολάρια, ενώ έχει παραγγελίες για την κατασκευή5.500 νέων κατοικιών σε όλη την Αμερική.
Την επόμενη χρονιά ο κ. Στέγγος παίρνει μια επιχειρηματική απόφαση που έμελλε να αποδειχθεί καταστροφική για την TOUSA και την Τεχνική Ολυμπιακή.
Μέσω κοινοπρακτικού σχήματος απέκτησε αντί 857 εκατ. δολαρίων την Transeastern Properties, τότε 37η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κατοικιών και ιδιοκτήτρια 22.000 οικοπέδων στη Φλόριδα. Η εκτόξευση της TOUSA ήταν προσωρινή: ο κ. Στέγγος έκανε πολύ μεγάλο άνοιγμα χωρίς να υπολογίσει ούτε τα δικά του περιθώρια ούτε και τις αντοχές της κτηματαγοράς στις ΗΠΑ, αφού τα πρώτα σημάδια κάμψης είχαν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στα τέλη του 2004.
Στο τέλος του 2005 έφθασε να έχει τζίρο 2,5 δισ. δολάρια, καθαρά κέρδη 220 εκατ. δολάρια και ανεκτέλεστο υπόλοιπο 10.000 σπίτια. Ομως η TOUSA φορτώθηκε και τα περιβόητα «επισφαλή δάνεια των φτωχών» (subprime loans) που σε συνδυασμό με την ύφεση στη στεγαστική αγορά της Φλόριντας έφεραν την κατάρρευση.
Στα τέλη του 2006 η Transeastern αντιμετώπισε μέγα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της (συνολικά 675 εκατ. δολάρια), ενώ οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν δραματικά.
Η Deutsche Bank Trust Company America, ως εκπρόσωπος των δανειστών της Transeastern, ζήτησε την καταβολή των οφειλομένων. Ηταν το πρώτο από μία σειρά καίριων πληγμάτων στο «ντόμινο» για την Technical Olympic USA. Οι υπέρογκες υποχρεώσεις, η κακή εκτίμηση της κρίσης των στεγαστικών δανείων και η ύφεση στην αμερικανική αγορά ακινήτων λειτούργησαν ως χιονοστιβάδα για τον Κωνσταντίνο Στέγγο και την εταιρεία του.
Τα κέρδη μετατράπηκαν σε ζημιές 817 εκατ. δολαρίων, οι υποχρεώσεις έφθασαν στο ποσό-ρεκόρ των 1,6 δισ. δολαρίων.


Νοέμβριος του 2007
Η TOUSA ανακοίνωσε ζημιές 817 εκ. δολαρίων λόγω της στεγαστικής κρίσης στις ΗΠΑ και η μετοχή της μετά από συνεχείς απώλειες, κατέρρευσε στα 0,12 δολάρια, από τα υψηλά των 11,37 δολαρίων, συμπαρασύροντας στην πτώση της και τις μετοχές των Τεχν. Ολυμπιακή και Μοχλός στη Σοφοκλέους.
Αυτή δεν είναι σίγουρα ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία κρίση που περνάει ο Κ. Στέγγος ο οποίος ξεκινώντας από μια μικρή τεχνική εταιρία στο Καλαμάκι, κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα μεγάλο όμιλο με ποικίλες δραστηριότητες. Ως επικεφαλής του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής βρίσκεται τα τελευταία χρόνια διαρκώς στο προσκήνιο και, χωρίς να το επιθυμεί, στο επίκεντρο πολιτικών, οικονομικών, δικαστικών και επιχειρηματικών συγκρούσεων. 
Η εμπλοκή του στην υπόθεση με τις χρηματιστηριακές "φούσκες", η ιστορία του Πόρτο Καρράς λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2004 και οι επιχειρηματικές του επιλογές έγιναν λαϊκά αναγνώσματα στα σκανδολοθηρικά (και όχι μόνον) media. Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την περιβόητη υπόθεση Πάχτα – Πόρτο Καρράς, ο κ. Στέγγος φρόντισε επιμελώς να αποφεύγει την δημοσιότητα και η αλήθεια είναι ότι το είχε σε μεγάλο βαθμό καταφέρει. 

Τα άλλοτε κέρδη έχουν μετατραπεί σε ζημίες, καθώς η ελεύθερη πτώση της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ συνεχίζει με αμείωτη ένταση. Παράλληλα, πολλοί κρίνουν ως αποτυχημένη την επιλογή εξαγοράς της εταιρείας Transeastern Homes, έναν από τους μεγάλους ομίλους της αγοράς της Φλόριντα (Μαϊάμι) το 2005. Η δαπάνη των 857 εκατ. δολαρίων κρίνεται σήμερα ως υπερβολική, δεδομένου ότι έγινε στο αποκορύφωμα του ανοδικού κύκλου της αγοράς.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκε ο διακανονισμός με τους πιστωτές της ζημιογόνου πλέον Transeastern, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η εξαγορά. Το συνολικό χρέος της τελευταίας ανέρχεται σε 400 εκατ. δολάρια πλέον τόκων 22,7 εκατ. δολαρίων. Από την άλλη πλευρά η TOUSA αποκτά τον έλεγχο 7.500 οικοπέδων, εκ των οποίων τα 2.700 θα περιέλθουν άμεσα υπό τον έλεγχό της, ενώ για τα υπόλοιπα 4.800 θα διατηρήσει το δικαίωμα αγοράς. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας έχουν ξεπεράσει πλέον το 1 δισ. δολάρια και εξελίσσονται σε «δαμόκλειο σπάθη» για την TOUSA, καθώς οι συνθήκες στην αγορά δεν βελτιώνονται.
Η TOUSA παρουσίασε ζημίες ύψους 132 εκατ. δολαρίων κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και έσοδα 576,7 εκατ. δολαρίων, μειωμένα κατά 10% από το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Την ίδια στιγμή, οι παραγγελίες νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά 15% σε 1.572 κατοικίες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006. Κατά το ίδιο τρίμηνο, το ποσοστό ακυρώσεων αυξήθηκε σε 33% από 29% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2007 και 30% το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Η εταιρεία ανάπτυξης κατοικιών παρέδωσε 1.725 ακίνητα, αριθμός που αντιπροσωπεύει μείωση κατά 15% από τις 2.034 παραδόσεις του αντίστοιχου τριμήνου του 2006. Πάντως, η μέση τιμή πώλησης ενισχύθηκε κατά 1% και διαμορφώθηκε σε 320.000 δολάρια, έναντι 315.000 δολαρίων το 2006. Οσον αφορά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο, αυτό διαμορφώθηκε σε 3.827 κατοικίες, μειωμένο κατά 29% από το 2006 και κατά 6% από το φετινό πρώτο τρίμηνο. Ασφαλώς, η διοίκηση της TOUSA επεξεργάζεται ήδη σχέδιο περιορισμού των αρνητικών αυτών δεδομένων, με στόχο την οικονομική εξυγίανση. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω αναχρηματοδότησης του τραπεζικού δανεισμού, την πώληση περιουσιακών στοιχείων και τη διερεύνηση συνεργασιών με ομοειδείς επιχειρήσεις. Ωστόσο, αν δεν βελτιωθούν και οι συνθήκες στην αγορά, κάτι πάντως που δεν αναμένεται να συμβεί πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2008, ο δρόμος για την TOUSA προβλέπεται δύσβατος.
Για να διασωθεί ο κ. Στέγγος πούλησε αρκετές συμμετοχές και μεγάλο μέρος από τα 90.000 οικόπεδα που διέθετε.
Τον Φεβρουάριο του 2008 κατατέθηκε αίτηση για την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 11 του Πτωχευτικού Δικαίου των ΗΠΑ, το δικό μας άρθρο 44.


19 Νοεμβρίου 2007
Το NYSE αναστέλλει την διαπραγμάτευση της TOUSA, Inc. και των Σχετικών Αξιόγραφων. 

Η TOUSA αποτελούσε επί χρόνια τον «στυλοβάτη» του ελληνικού ομίλου, μιας και από τις εκεί δραστηριότητες προερχόταν η συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων και των κερδών που εμφάνιζε η μητρική Τεχνική Ολυμπιακή. Eίναι χαρακτηριστικό ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2006 ανήλθε σε 2,26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 δισ. ευρώ προήλθαν από τις ΗΠΑ.
Από τις αρχές του έτους όμως φάνηκαν ήδη οι πρώτοι τριγμοί στη λειτουργία της TOUSA, μιας και η κρίση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ ήταν περισσότερο ανθεκτική από το προβλεπόμενο. Επιπλέον, η TOUSA είχε την «ατυχία» να είναι παρούσα σε Πολιτείες, π.χ. Φλόριντα, όπου η κάμψη της κτηματαγοράς ήταν ακόμα πιο έντονη, με αποτέλεσμα αυτό να επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Ο παράγοντας αυτός, σε συνδυασμό και με την αποτυχημένη, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, απόφαση εξαγοράς της βεβαρημένης με χρέη κοινοπραξίας ακινήτων Transeastern, ήταν οι λόγοι που προκάλεσαν την τωρινή αρνητική εξέλιξη. Τα πρώτα μηνύματα, τουλάχιστον δημόσια, ήρθαν με την ανακοίνωση ζημιών ύψους 817,7 εκατ. δολαρίων για το εννεάμηνο του έτους, έναντι κερδών 42,6 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2006. Η αρνητική αυτή εικόνα προέκυψε από απομειώσεις παγίων ύψους 657,3 εκατ. δολαρίων, έκτακτες ζημίες 151,6 εκατ. δολαρίων λόγω του διακανονισμού με τους πιστωτές της εξαγορασθείσας κοινοπραξίας Transeastern και μειώσεις υπεραξίας της τάξεως των 40,9 εκατ. δολαρίων. Μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο, οι ζημίες διαμορφώθηκαν σε 619,7 εκατ. δολάρια. Ετσι, η πώληση της Wall Homes, με έδρα το Ντάλας, αντί 55 εκατ. δολαρίων, και ο διακανονισμός πριν από λίγες εβδομάδες με τους πιστωτές της κοινοπραξίας Transeastern, αποδείχθηκαν «ασπιρίνες» μπροστά στο μέγεθος της κρίσης.
Δεδομένου ότι η μετοχή της εταιρείας κατρακύλησε σε «παράλογα χαμηλή» τιμή τις τελευταίες εβδομάδες (σταθερά κάτω του ενός δολαρίου), το NYSE προχώρησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Οπως έχει προειδοποιήσει η διοίκηση της TOUSA, η απόφαση της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, ουσιαστικά, θέτει ζήτημα συνέχισης της λειτουργίας της εταιρείας. Ο λόγος είναι ότι πλέον οι πιστωτές της εταιρείας μπορούν να ζητήσουν την άμεση καταβολή των οφειλομένων, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια. Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση TOUSA έχει εφεσιβάλει την απόφαση του NYSE, με στόχο να κερδίσει χρόνο και να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της. Ηδη, έχει ζητηθεί από τους ομολογιούχους δανειστές της να οργανωθούν σε ομάδα, ώστε να συζητήσουν τα περιθώρια κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης της εταιρείας και τη μερική ή ολική μετατροπή του δανεισμού σε μετοχικό κεφάλαιο. Το έσχατο μέσο, το οποίο ήδη έχει επισημάνει ως μία εκ των επιλογών της, είναι βέβαια η ένταξη στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ, με στόχο την προστασία από τους πιστωτές.
Δεδομένου ότι το 66,94% της TOUSA ελέγχεται από την Τεχνική Ολυμπιακή, ερωτήματα προκύπτουν και για το μέλλον της μητρικής εταιρείας συμμετοχών. Αν και η διοίκηση Στέγγου έσπευσε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, τονίζοντας ότι δεν δεσμεύεται με καμία απολύτως εγγύηση προς τη θυγατρική στις ΗΠΑ, γεγονός είναι ότι αποδυναμώνεται σημαντικά. Η TOUSA ήταν το μεγάλο στοίχημα της Τεχνικής Ολυμπιακής από το 2001 και μέχρι και το 2005, προσέφερε στη μητρική ένα πολύτιμο στήριγμα για την εν Ελλάδι δραστηριότητα που έφθινε σταδιακά. Εξαιρώντας τη δραστηριότητα στις ΗΠΑ, τα κέρδη προ φόρων το 2006 δεν ξεπέρασαν τα 6 εκατ. ευρώ. 
Σήμερα, η Τεχνική Ολυμπιακή, μέσω της κατασκευαστικής Μοχλός, δεν μπορεί να θεωρηθεί υπολογίσιμος «παίκτης» στην εγχώρια αγορά κατασκευών. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο διαμορφωνόταν στα τέλη του 2006 σε 230 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 51,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν εργασίες ανακαίνισης στο Πόρτο Καρράς. Παράλληλα, η εταιρεία δεν συμμετέχει σε κανένα από τα μεγάλα οδικά έργα παραχώρησης που ανατέθηκαν την τελευταία διετία και αναμένεται να προσφέρουν σημαντικές ροές εσόδων.
Αντιθέτως, το συγκρότημα του Πόρτο Καρράς που ανήκει στον όμιλο, μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, που αναμφίβολα θα αποτελέσει πλεονέκτημα σε μια πιθανή διαπραγμάτευση των μετόχων της Τεχν. Ολυμπιακής για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Το ίδιο ισχύει και με τη συμμετοχή στην εκμετάλλευση της μαρίνας του Φλοίσβου. Το σενάριο περί στρατηγικού επενδυτή, αν και προς το παρόν παραμένει καθαρά υποθετικό, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί στο απώτερο μέλλον, δεδομένου ότι πλέον η Τεχν. Ολυμπιακή επιστρέφει κατά κάποιο τρόπο στην περίοδο πριν από το 1999, όταν αποκλειστική πηγή εσόδων ήταν η ελληνική αγορά δημοσίων έργων. Εξαίρεση αποτελεί η παρουσία στη Ρουμανία, όπου εκτελούνται σημαντικά έργα, ύψους 92 εκατ. ευρώ, ενώ διεκδικούνται έργα προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ. Διέξοδος ενδέχεται να προκύψει και από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, μιας και η εταιρεία συμμετέχει σε διαγωνισμούς έργων 1 δισ. ευρώ στο Κατάρ, ενώ εξετάζει και την είσοδό της σε Λιβύη και Ηνωμ. Αραβικά Εμιράτα. Από την επιτυχή κατάληξη αυτών των προσπαθειών θα εξαρτηθεί έως ένα βαθμό και η μελλοντική πορεία της Τεχν. Ολυμπιακής, τουλάχιστον στον κλάδο των κατασκευών.


Όταν το 1999 ο κ. Στέγγος αποφάσιζε να εκμεταλλευτεί τις τεράστιες αυξήσεις κεφαλαίου που του προσέφερε απλόχερα η χρηματιστηριακή παραζάλη της διετίας 1999 – 2000 και να επεκταθεί στις ΗΠΑ, η επιλογή αυτή ακούστηκε παράξενα ενώ δεν έλειψαν και τα σκωπτικά σχόλια. 
Για χρόνια όμως η επιλογή αυτή ήταν χρυσοφόρος, ιδιαίτερα από την στιγμή που η TOUSA σκαρφάλωσε στην κορυφή της αμερικανικής homebuilding. Τώρα, όμως, ο όμιλος που ίδρυσε και διοικεί ζει την άλλη όψη του νομίσματος και το αμερικάνικο όνειρο διακόπτεται από εφιάλτες. 
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς του Πόρτο Καρράς από την Εθνική Τράπεζα τον Δεκέμβριο του 1999, συμπίπτει χρονικά για τον όμιλο του Κωνσταντίνου Στέγγου με την έναρξη των διαδικασιών επέκτασης των δραστηριοτήτων στην αγορά των οικιστικών αναπτύξεων στις ΗΠΑ. 
Οι δύο αυτές κινήσεις χρηματοδοτούνται από μία αύξηση – μαμούθ του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας συνολικού ύψους της τάξης των 330 εκατ. ευρώ (περίπου 110 δισ. δρχ.). 
Μία αύξηση τεράστια, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το τότε μέγεθος Τεχνικής Ολυμπιακής. Η αύξηση εν μέσω της χρηματιστηριακής τρέλας της εποχής ολοκληρώνεται με επιτυχία και σηματοδοτεί την έναρξη μετατροπής της Τεχνικής Ολυμπιακής σε έναν από τους ισχυρότερους βάση μεγεθών ομίλους της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
Με ομολογιακά και κοινοπρακτικά δάνεια αντλεί πολύ μεγάλη ρευστότητα από την διεθνή αγορά, αναχρηματοδοτεί τον δανεισμό του και φτάνει να διαθέτει πολύ ζεστό χρήμα. Χρήμα το οποίο κατά καιρούς ακουγόταν ότι ήταν διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει για νέα έργα ή εξαγορές, μεταξύ των οποίων και αυτή της ΕΥΔΑΠ!
Μπορεί οι πολύ μεγάλες εργολαβίες να καταλήγουν σε άλλους, ωστόσο ο Κ. Στέγγος καταφέρνει και πείθει τον όμιλο Λάτση (Lamda Development) να συνεργαστεί μαζί του τόσο στην μαρίνα του Φλοίσβου όσο και σε έργα real estate στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ρουμανία. Παράλληλα, προσπαθεί να προωθήσει επενδύσεις εκτός των δημόσιων έργων, στις μαρίνες, το real estate, την ενέργεια κ.ά. 
Έρχεται, τότε, στο προσκήνιο η υπόθεση της τροπολογίας για την τουριστική αξιοποίηση του Πόρτο Καρράς, η οποία δαιμονοποιείται στο κλίμα που επικρατεί παραμονές των εκλογών του 2004 και οδηγεί στις γνωστές πολιτικές επιλογές – αποκεφαλισμούς από τον "φρέσκο" τότε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. 

Οι μέτοχοι της εταιρείας έχουν κάθε λόγο να δυσφορούν και θα πρέπει να σημειωθεί πως στην περίπτωση της ΟΛΥΜΠ υπάρχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα: είναι η μόνη ίσως μετοχή που ενώ βρέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης το 2008, ταυτόχρονα εγκλώβισε σημαντικού ύψους κεφάλαια θεσμικών χαρτοφυλακίων.


Οι εντός Ελλάδας «πονοκέφαλοι»
Τα προβλήματα βέβαια του ομίλου δεν περιορίζονται στις ΗΠΑ. Το project στο Πόρτο Καρράς έχει απορροφήσει πακτωλό κεφαλαίων για επενδύσεις εκσυγχρονισμού, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν είναι ακόμη σε θέση να βοηθήσει τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας, παρότι έχουν περάσει ήδη δέκα χρόνια από την ανάληψή του. Και μάλιστα, η όλη κατάσταση πολύ δύσκολα θα διαφοροποιηθεί στην περίπτωση που δεν επιτραπεί η ήπια οικιστική ανάπτυξη της περιοχής. 

Τα κατά καιρούς φιλόδοξα σχέδια για επεκτάσεις στην ενέργεια κ.λπ. δεν απέφεραν σχεδόν τίποτε. Και τέλος, η θυγατρική κατασκευαστική εταιρεία Μοχλός, αφού δεν κατάφερε να εμπλακεί στην υπόθεση των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, αναζητεί τρόπους για να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία των τεχνικών ομίλων αλλά και μεθόδους μακροχρόνιας επιβίωσης σε μια αγορά όπου τα περιθώρια κέρδους περιορίζονται συνεχώς. 

Το 2006 χωρίς να γνωρίζουν τις εισαγγελικές προθέσεις εκτιμούν στελέχη της ΥΠΕΕ, ότι σε πρώτη φάση θα ζητηθεί να επεκταθούν οι έρευνες στην Tεχνική Oλυμπιακή και τη θυγατρική της εταιρεία Techni-cal Olympic USA. Στην πορισματική αναφορά τους, την οποία παρέδωσαν στις εισαγγελικές αρχές στα τέλη του 2004 γινόταν ιδιαίτερη μνεία στο τίμημα εξαγοράς της ανωτέρω εταιρείας με έδρα τις Hνωμένες Πολιτείες, καθώς και για τις περαιτέρω δραστηριότητες στην Aμερική. Σύμφωνα με στελέχη της Yπηρεσίας Eιδικών Eλέγχων (ΥΠΕΕ) κατά τον έλεγχο δηλωθεί από την εταιρεία του κ. Κ. Στέγγου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισαγγελικές αρχές θα ζητήσουν την επέκταση της έρευνας στην Tεχνική Oλυμπιακή και από την πλευρά της η YΠEE θα ζητήσει τη διοικητική συνδρομή των αμερικανικών αρχών και συγκεκριμένα της περίφημης υπηρεσίας IRS. Aυτή η εξέλιξη πιθανότατα θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στις εταιρείες του κ. Στέγγου, δεδομένου ότι η αμερικανική εφορία είναι άτεγκτη σε θέματα διαφθοράς. Στην Eλλάδα πάντως το κατηγορητήριο θα επεκταθεί με τα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού. Aνασύρθηκαν συνολικά 14 υποθέσεις από το αρχείο, ο ελεγχος των οποίων είχε ξεκινήσει την κρίσιμη περίοδο 2001-2002 κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών. Oι παραγγελίες αυτές δεν αφορούν μόνο τις υποθέσεις που χειρίστηκε η κ. Mπουρμπούλια, αλλά και υποθέσεις που διενεργούνταν το ίδιο διάστημα κατόπιν αιτημάτων άλλων εισαγγελέων. Δεν αποκλείεται δηλαδή να διευρυνθούν σε ορισμένες περιπτώσεις οι έλεγχοι, πλην των υποθέσεων της κ. Mπουρμπούλια, και σε άλλες εισαγγελικές παραγγελίες με μοναδικό σκοπό να εξακριβωθεί αν έχουν τελεσθεί αδικήματα, όπως για παράδειγμα της απάτης και τους ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

15 Ιανουαρίου 2008
Η διεύθυνση του ομίλου της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι η θυγατρική της εταιρεία TOUSA Inc ενημέρωσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ότι ο κ. Stephen M. Wagman, Οικονομικός Διευθυντής και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της θυγατρικής TOUSA Inc. γνωστοποίησε την εταιρεία πως προτίθεται από τις 18 Ιανουαρίου 2008 να αποχωρήσει από τη θέση του Οικονομικού Διευθυντή και από όλες τις άλλες θέσεις που κατέχει στην εταιρεία. Ο κ. Wagman συμφώνησε με την TOUSA να τερματίσει την υπάρχουσα εργασιακή του σχέση και να παρέχει πλέον τις υπηρεσίες του ως σύμβουλος στην εταιρεία μέχρι τον Μάιο του 2008. Η συμφωνία για τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών μέχρι την οριστική λήξη της συνεργασίας προβλέπει αμοιβαίες αποδεσμεύσεις (συμπεριλαμβανομένων και των ούτως ή άλλως, οφειλομένων στον κ. Wagman), τη διατήρηση των δεσμεύσεων περί εμπιστευτικότητας, την αμοιβή ύψους $ 212.333 και το αντίστοιχο επίδομα αδείας και τέλος την ασφαλιστική αποζημίωση από την COBRA.

Ο κ. Tommy L. McAden που εκτελεί χρέη εκτελεστικού Αντιπροέδρου και είναι μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας, ορίστηκε ως Οικονομικός Διευθυντής της εταιρείας (CFO) και Γενικός Οικονομικός Διευθυντής (Principal Financial Officer). Η σύμβαση εργασίας του κ. McAden τροποποιήθηκε έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στη νέα του θέση βάσει της οποίας οι ετήσιες παρεχόμενες αποδοχές ανέρχονται σε $750.000 και ισόποσο ποσό σε bonus εάν επιτύχει τον προκαθορισμένο στόχο (target bonus).
Ο κ. McAden έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της TOUSA και εκτελεστικός αντιπρόεδρος από το Μάιο του 2005. Από τον Απρίλιο του 2004 έως τον Μάιο του 2005 είχε διατελέσει Κύριος Αντιπρόεδρος (Senior Vice President). Από τον Ιούνιο του 2002 έως τον Απρίλιο του 2004 είχε διατελέσει Αντιπρόεδρος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, Οικονομικός Διευθυντής (CFO) και Θεματοφύλακας (Treasurer). Από τον Ιανουάριο του 2000 έως τον Ιούνιο του 2002 είχε διατελέσει μέλος του Δ.Σ., αντιπρόεδρος, και οικονομικός διευθυντής (CFO) της Technical Olympic Inc (ΤΟΙ), η οποία υποκαταστάθηκε από την TOUSA. Τέλος ο κ. McAden είχε διατελέσει προϊστάμενος λογιστηρίου της Pacific USA Holdings Corp. και οικονομικός διευθυντής (CFO) της Pacific Realty Group Inc. η οποία ήταν κατά 80% πρώην μέτοχος της Newmark Homes. 

Το μεγάλο λάθος του Πόρτο Καρράς 

Η επένδυση της Τεχνικής Ολυμπιακής στο Πόρτο Καρράς αποτέλεσε ένα από τα σοβαρά λάθη του ομίλου, παρότι στην εισηγμένη αρνούνται να το παραδεχτούν. Από το 2000 μέχρι σήμερα η Τεχνική Ολυμπιακή πέρα από τα 90 εκατ. ευρώτου αρχικού τιμήματος έχει καταβάλει «έναν σκασμό λεφτά» για να αγοράσει την άδεια του ομώνυμου καζίνου (γύρω στα 20 εκατ. ευρώ) και κυρίως για τη ριζική ανακαίνιση των παραμελημένων ξενοδοχειακών μονάδων, χωρίς ουσιαστικά μέχρι σήμερα να έχει πάρει πίσω με τη μορφή μετρητών κάτι... 

Ο όμιλος ουσιαστικά «με το καλημέρα» της επένδυσης χρειάστηκε να κάνει για πρώτη φορά στην ιστορία του τον ξενοδόχο, τον διαχειριστή καζίνου, τον παραγωγό κρασιού, τον διαχειριστή μαρινών κ.λπ. 
Υπήρξαν τότε εισηγήσεις προς τον κ. Στέγγο ότι όλα αυτά θα έπρεπε να γίνουν με την προσέλκυση στρατηγικών συνεταίρων για κάθε μία δραστηριότητα, με τον επιχειρηματία ωστόσο να τις απορρίπτει, σκεπτόμενος πως χρειαζόταν να δοκιμάσουν μόνοι τους κάποια χρόνια, προκειμένου να αποκτηθεί η υποδομή και να αυξηθεί η αξία του project, πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συμμαχία ή πώληση. 

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα αυτές οι υποδομές έχουν κοστίσει πάρα πολύ στον όμιλο... Το μεγάλο ωστόσο πλήγμα για το συγκεκριμένο σχέδιο ήρθε από τη μέχρι σήμερα αδυναμία του (βλέπε «σκάνδαλο Πάχτα») να προχωρήσει σε ήπια ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών στην περιοχή του Πόρτο Καρράς
Η ουσία δεν ήταν τόσο ότι θα προέκυπταν κάποια πολύ σημαντικά κέρδη από το χτίσιμο και από την πώληση των κατοικιών αυτών, αλλά κυρίως ότι οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων κτισμάτων θα έφερναν κάθε χρόνο πολλά χρήματα στο συγκρότημα του Πόρτο Καρράς, καθώς θα χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες του: από το φαγητό του ξενοδοχείου έως τη μαρίνα και το καζίνο της περιοχής. 
Το θέμα έγινε γνωστό και πήρε μάλιστα τη μορφή σκανδάλου κατά την προεκλογική περίοδο του 2004, με την περιβόητη «τροπολογία Πάχτα». Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως αυτή η τροπολογία δεν θα έκανε τίποτε περισσότερο από το να «περάσει» ένα νόμιμο δικαίωμα του ομίλου που είχε σκαλώσει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, ωστόσο η χρονική συγκυρία (προεκλογική περίοδος), σε συνδυασμό με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, έφερε την Τεχνική Ολυμπιακή «με την πλάτη στον τοίχο»... 

Γενικότερα, δεν είναι δύσκολο να βρει κάποιος άτομα που είχαν να πουν μια άσχημη κουβέντα για τον κ. Στέγγο. Τα πικρόχολα σχόλια των περισσότερων συναδέλφων του δίνουν και παίρνουν, ενώ παράλληλα υπάρχει έντονη δυσφορία και στον επενδυτικό χώρο λόγω της πτωτικής πορείας των μετοχών του ομίλου αλλά και εξαιτίας κάποιων ιδιαίτερα «γενναίων» stock options που κατά καιρούς αποφασίστηκαν
Αν και ιδιαίτερα ευγενής σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, πολλοί θεωρούν τον κ. Στέγγο αυταρχικό χαρακτήρα, με μεγάλη δυσκολία στο να συνεργαστεί με οποιονδήποτε. Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, επισημαίνουν πως ο βασικός μέτοχος του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής είναι ο μόνος επιχειρηματίας στην Ελλάδα που έχει κατηγορηθεί για ΟΛΑ όσα έχει κάνει αλλά ακόμη και γι’ αυτά που ΔΕΝ έχει κάνει...


Το Πόρτο Καρράς είναι η επιτομή της ιδέας που είχε στις αρχές της δεκαετίας του '70 ο μακαρίτης εφοπλιστής Γιάννης(John για τους φίλους του) Καρράς, ο οποίος ήθελε να συνδυάσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας: τουρισμό, αγροτική παραγωγή, ναυτιλία, αλλά και τραπεζικές υπηρεσίες που βρίσκονται στο «αίμα του Ελληνα» για να μπορεί να χρηματοδοτεί παρόμοια σχέδια και όχι μόνο τα δικά του.
Εφτιαξε λοιπόν ένα πρωτοποριακό ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Χαλκιδική, ακριβώς δίπλα έφτιαξε τον μεγαλύτερο ενιαίο αμπελώνα στη χώρα μας, έκτασης 45.000 στρεμμάτων, και παρήγε ένα καταπληκτικό κρασί, το «Πόρτο Καρράς», ενώ ταυτόχρονα έχτισε και τα Ναυπηγεία Αυλίδας για να μπορεί να κατασκευάζει και επισκευάζει πλοία της ποντοπόρου εμπορικής ναυτιλίας εξυπηρετώντας τους έλληνες εφοπλιστές και αργότερα να κατασκευάζει κρουαζιερόπλοια που θα διέσχιζαν τις ελληνικές θάλασσες, ενώ παράλληλα ίδρυσε και την Τράπεζα Κρήτης.
Το όνειρο με τα κρουαζιερόπλοια δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αλλά γενικότερα το όραμα του Γιάννη Καρρά για την ίδρυση μιας αυτοκρατορίας στα πρότυπα του Αριστοτέλη Ωνάση κατέρρευσε στη δεκαετία του '80 μετά τις δύο πετρελαϊκές κρίσεις του '73 και του '79 και τη σημαντική άνοδο του κόστους εργασίας στην Ελλάδα.
Τα ιμάτια της παρ' ολίγον αυτοκρατορίας άρχισαν να διαμοιράζονται: η Τράπεζα Κρήτης κατέληξε στα χέρια του απατεώνα Κοσκωτά με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα, τα ναυπηγεία έγιναν προβληματική επιχείρηση, το ξενοδοχείο άρχισε να παρουσιάζει σημαντικά λειτουργικά προβλήματα.
Εκεί ακριβώς εμφανίστηκε ο κ. Στέγγος με τη μεγάλη ρευστότητα λόγω Σοφοκλέους και αγόρασε το συγκρότημα του Πόρτο Καρράς. Ξαφνικά, και επειδή ξενοδόχος δεν ήταν, «βρέθηκε με έναν τεράστιο λευκό ελέφαντα στην αυλή του» όπως είχε πει μάνατζερ του τουριστικού τομέα. Η λύση την οποία είχε στο μυαλό του ήταν να χτίσει παραθεριστικές κατοικίες στο κτήμα των 18.000 στρεμμάτων. Η περιοχή όμως ήταν χαρακτηρισμένη ως δασική, ενώ παράλληλα δεν υπήρχε τρόπος πολεοδομικής ρύθμισης αφού δεν είχαν προσδιοριστεί οι χρήσεις γης. Χρειαζόταν συνεπώς ειδική νομοθετική ρύθμιση.
Η συνέχεια είναι γνωστή αφού τέτοια ρύθμιση ήρθε στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας τον Φεβρουάριο του 2004 από τον υφυπουργό Οικονομίας και βουλευτή Χαλκιδικής Χρήστο Πάχτα. Πολλά είχαν λεχθεί τότε και για τον ρόλο στην όλη υπόθεση άλλου βουλευτή από τη Βόρεια Ελλάδα που παλαιότερα είχε διατελέσει υφυπουργός, με σχόλια όχι ιδιαιτέρως κολακευτικά, αλλά αυτά μάλλον ανήκουν στην ιστορία. Η τροπολογία ανακαλύφθηκε από την αντιπολίτευση (με τη βοήθεια τότε και κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως λένε), καταγγέλθηκε ως μέγα σκάνδαλο, φυσικά δεν ψηφίστηκε, και οι 10 βουλευτές του ΠαΣοΚ που την εισηγήθηκαν, περιλαμβανομένου και του κ. Πάχτα, ετέθησαν εκτός ψηφοδελτίων με απόφαση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου. Μάλιστα κορυφαίοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πολλοί από τους οποίους σήμερα συμμετέχουν στην κυβέρνηση, είχαν μιλήσει και για οργανωμένο οικολογικό έγκλημα με την καταστροφή τοπίου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους από την υπερδόμηση που θα προκαλούνταν.
Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι τώρα, με το χωροταξικό σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης, η δόμηση κατοικιών σε ξενοδοχειακά οικόπεδα επιτρέπεται, οι οικολόγοι καταγγέλλουν τη ρύθμιση ως καταστροφική για το περιβάλλον αλλά οι σημερινοί υπουργοί και υφυπουργοί μάλλον έχουν ξεχάσει τι ακριβώς έλεγαν το 2004. Ασε που και ο κ. Στέγγος θα χτίσει με την ησυχία του τις εξοχικές κατοικίες στην περιοχή και θα καταστρέψει το φυσικό τοπίο με την άδεια του νόμου, χωρίς τις παράπλευρες απώλειες άλλων βουλευτών.
Μετά τις εκλογές του 2004 στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ έλεγαν ότι ως την ημέρα της τροπολογίας η διαφορά Νέας Δημοκρατίας - ΠαΣοΚ «παλευόταν» και αυτή η υπόθεση οδήγησε στο άνοιγμα της ψαλίδας και στην ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται σαφώς για υπερβολή αφού ο κ. Κ.Καραμανλής θα κέρδιζε σίγουρα τις εκλογές του 2004, αλλά σίγουρα ο χειρισμός του θέματος έπαιξε ρόλο στην κοινή γνώμη.

Οι συμμετοχές της Τεχνικής Ολυμπιακής ΣΗΜΕΡΑ



























29 Ιουνίου 2009
Με μια μαραθώνια συνεδρίαση 3,5 ωρών η οικογένεια Στέγγου της Τεχνικής Ολυμπιακής έδειξε στους μικρομετόχους, που εμφανίστηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στη γενική συνέλευση, πως εννοεί τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.  
Πρώτον, η οικογένεια δεν εμφανίστηκε καθόλου στη συνέλευση, παρά το γεγονός ότι κατέχει διοικητικές θέσεις. Πήγαν τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης.
Δεύτερον, για να περιοριστούν οι μικρομέτοχοι που αντιδρούσαν, η συνέλευση δεν έκανε δεκτούς όσους κατέθεσαν εκπρόθεσμα τις μετοχές τους. Η παράδοση θέλει τους καθυστερημένους να γίνονται τελικά δεκτοί από τη συνέλευση. Φέτος, όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. 
Τρίτον, στο «καυτό» θέμα για το οποίο υπήρξαν και οι σφοδρότερες αντιδράσεις – την απόκτηση του 9% της Πόρτο Καρράς ΑΕ έναντι χαμηλού τιμήματος – η απάντηση της διοίκησης θα μείνει στην ιστορία. Στην ουσία είπαν ότι ο κ. Στέγγος έχει καταθέσει και την ψυχή του στην εταιρεία, δεν έχει λάβει καμία αμοιβή την τελευταία 10ετία για το Πόρτο Καρράς, κλπ, κλπ. 

Η ουσία, την οποία επικαλέστηκαν και οι μικρομέτοχοι, είναι η εξής: Ο Κ. Στέγγος απέκτησε το 9% του σημαντικότερου περιουσιακού στοιχείου του ομίλου Τεχνική Ολυμπιακή, μέσω της άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών -stock options με τιμή 3 ευρώ ανά μετοχή. Ο συνολικός αριθμός των μετοχών που αποκτήθηκαν ήταν 1.324.000 έναντι συνολικού ποσού 3,97 εκατ. ευρώ.
Οι μικρομέτοχοι υποστήριξαν πως η αξία των ακινήτων του παραθεριστικού συγκροτήματος είναι πολλαπλάσια. Επικαλέστηκαν τη γνωστή εκτίμηση της Πειραιώς Real Estate σύμφωνα με την οποία τα ακίνητα αποτιμώνται στα441,8 εκατ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι της διοίκησης που παραβρέθηκαν στη συνέλευση, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, δήλωσαν ότι δεν θα διατεθεί επιπλέον ποσοστό της Πόρτο Καρράς μέσω προγράμματος stock options. Ετσι το ποσοστό που κατέχουν οι Τεχνική Ολυμπιακή και Μοχλός θα παραμείνει στο 91%.

Τέταρτον, στο αίτημα των μικρομετόχων για τοποθέτηση δικού τους εκπροσώπου στο Διοικητικό Συμβούλιο, η διοίκηση κινήθηκε διπλωματικά. Οι μικρομέτοχοι πρότειναν τους κ.κ. Αλέξανδρο Φουρλή (της γνωστής οικογένειας) που κατέχει το 3,45% της Τεχνική Ολυμπιακή και Γ. Φλώρο (ελέγχει το 0,32%). Το αίτημα για μυστική ψηφοφορία προκειμένου να εκλεγεί το νέο 12μελές δ.σ. έγινε δεκτό από το προεδρείο. Όμως, με ποσοστό άνω του 50%, εξελέγησαν τα μέλη που είχε προτείνει η πλευρά Στέγγου.  Η οικογένεια Στέγγου, που πράγματι κατέβαλλε προσπάθειες για τη διάσωση του ομίλου μετά την κατάρρευση της θυγατρικής Technical Olympic USA στις ΗΠΑ, λόγω της εμπειρίας από το αμερικανικό χρηματιστήριο έπρεπε να γνωρίζει περισσότερα για την αντιμετώπιση των μικρομετόχων και την εφαρμογή της ουσιαστικών κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης.




Πηγές

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ενδεικτικά θυμίζουμε, ότι στο νόμο 4164/2013 για το περιβόητο Εθνικό Κτηματολόγιο (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 9 Ιούλη και άρχισε να ισχύει από τις 19 Ιούλη του 2013) αποχαρακτήρισε το δάσος των 17.600 στρεμμάτων στο οποίο ο Κ. Στέγγος, «αφεντικό» του Πόρτο Καρράς θέλει να χτίσει πολυτελείς βίλες

Read more: http://dasamarisos.blogspot.com/2013/08/blog-post_16.html#ixzz2d6LZiO60
~~~@~~~